понеделник, 31 октомври 2011 г.

Архитектурно цвете на плажа

Като истинско цвете, разцъфтяло на плажа, е тази уникална къща, проектирана от бразилското архитектурно студио  “Mareines + Patalano”.



Вдъхновението си за този уникален проект те черпят както от характерния облик на местната бразилска архитектура, така и от горещия и влажен климат на красивия бряг на Angra dos Reis, близо до  Rio de Janeiro, където е разположена сградата.

Покривната конструкция на къщата наподобява цвете, като всяко едно от листенцата му предпазва от слънце и вятър отделни помещения на сградата, както и пространствата между тях. 

Тази абсолютно нестандартна покривна форма осигурява също пасивно охлаждане и естествена вентилация на въздуха, улавяйки хладния бриз, идващ от Южния Атлантическия океан. 

Замисълът на архитектите е в проекта за къщата на плажа - Casa Folha, да осъществят максимално ефективно взаимодействието между хората и природата.

Да слеят и размият границите между “вътре” и “вън” чрез щедро остъклени и отворени пространства, да позволят на естествената природа да стане част от интериорните решения.
Естествен център на къщата или по-скоро, резиденцията, е възхитителен атриум, разположен в средата й.


Зашеметяваща като архитектурен силует, Casa Folha оживява още повече през нощта, когато скрити светлини подчертават вдъхновяващите й форми.



Аплодисменти за новото светлинно шоу в кухнята!

 В кухнята става все по-интересно! Не вярвате ли? Имаме нови аргументи в подкрепа на това твърдение!
За някои хора може би преживяванията в кухнята не са от най-вълнуващите – вероятно, защото свързват това помещение само с готвене, храна, миене на  чинии и прочие супер “високо интелигентни дейности”?! Е, не може да се отрече, че там се случват и такива рутинни операции, но в кухнята става все по-интересно и забавно. 

Защо ли? Ами защото интериорните дизайнери в областта на кухненски дизайн се стараят да създават не само функционално натоварено пространство, но и спиращи дъха интерактивни преживявания. 
И едно от тайните им оръжия, което превръща кухнята в много забавно място, е интегрирането на LED осветление в дизайна на помещението и обзавеждането. Как става това ли? Например, днес имате необходимост от много спокойствие, защото работата в офиса ви е дошла в повече – естествено, кухнята веднага изпълнява това желание и грейва в успокояващо зелено.
Имате нужда от повече позитивизъм – ето, има и оранжеви сияния. Ходи ви се на пиано-бар, но ако може, без да излизате от вкъщи? Веднага, на момента, кухнята влиза в “кожата” на модерен нощен клуб...

Възможно е тези преобразявания на едно такова традиционно помещение като кухнята да се сторят твърде екстравагантни на мнозина, но едва ли някой ще посмее да отрече, че това интерактивно LED осветление не е  много убедителен начин за въздействие върху настроението и сетивата.

А всъщност, не преследваме ли всички винаги различното, търсейки разчупване границите на статуквото, но по възможност, винаги да държим нещата под контрол? Е, кухнята спокойно се оставя да бъде управлявана, за да бъде винаги удобно приспособима!

Проект и реализация на еднофамилна къща в кв. Драгалевци, София

Жилищната сграда е разположена в кв. Драгалевци на гр. София, в подножието на планината Витоша. Имотът е с голяма денивелация, а влизането в него е от най-високата част – посока югозапад.
Къщата е ситуирана във високата част на парцела. Сградата е проектирана на два етажа и с частичен сутерен, а официалният вход е от югоизток.

Площ на УПИ -         805.00м²                                
ЗП                    -          194.66 м²
РЗП.                -          408.60 м²

На първия етаж са разположени следните помещения: антре, дневна на две нива, трапезария, кухня, стълбищна клетка, тоалетна, килер. Стълбата е ситуирана централно в сградата и около нея са разположени отделните помещения.

Днeвната е разположена така, че да се открива максимален изглед на югозапад към планината и на североизток -  към София. Помещението е решено на две нива и е активно свързано с трапезарията и кухнята. Обособени са няколко тематични къта – за почивка, гледане на телевизия, игри и забавление на семейството. От дневната се излиза на югозападна тераса на ниво терен. 

Под знака на Огнения Дракон в дневната!

Интериорният проект, който представяме, е на част от дневна зона в малък апартамент в гр. Бургас. Цялото жилище се състои от всекидневна с трапезария, кухня, спалня и баня с WC.
Собствениците на жилището са младо семейство и желанието им, напълно резонно за млади хора, е новото им самостоятелно жилище да бъде модерно, елегантно и максимално функционално.

Голямо предизвикателство към дизайнерите се оказва  съществуващият триъгълен балкон в средата на дневната зона, който изкривява пропорциите на помещението.
Това обстоятелство налага конструктивна промяна - чрез големи френски прозорци стената е “изправена”, а площта на балкона усвоена към дневната зона.
Другата промяна, която се извършва, е размяната на помещенията, определени за кухня и трапезария в архитектурния план. По-голямото, с площ 13.2 кв. м, се обособява за трапезария, а кухнята се разполага в по-малкото с площ около 7 кв.м. 

По този начин кътът за хранене се явява в непосредствена близост и пряка връзка с хола, чиято площ е приблизително 24 кв.м – едно логично и много по-функционално решение за обитателите на жилището.
Но това, с което тази дневна зона впечатлява най-вече, дори от съвсем бърз поглед, безспорно са формата на окачения таван и темата на стенната декорация – ярко червено стилизирано изображение на дракон.
Собствениците планират да се нанесат в жилището си през 2012 г., която според китайския календар е под знака на огнения Дракон - своеволно, но много необикновено животно според източните вярвания.
Това провокира дизайнерите да внесат именно такива елементи в декорацията – Драконът е символ на победата и успеха, а какво би било по-успешно за едно младо семейство от това, да отбележат новото начало в живота си с ново модерно, ефектно и елегантно жилище?!

събота, 29 октомври 2011 г.

Какво си пожелава градината през есента?

Есен, все още времето е относително топло, но за своеобразна компенсация, природата ни дарява с невероятен калейдоскоп от ярки и богати на нюанси цветове и аромати. Всъщност, есента съвсем спокойно можем да я определим и като един прекрасен и вълнуващ предговор към дългата зимна глава в книгата на годишните сезони.
 Повечето любители-градинари още при първите намеци за хладно време в края на едно дълго и горещо лято, са готови да въздъхнат с облекчение, че грижите им за градината са към своя край. Да, но не съвсем, защото преди да се отдадат на заслужена почивка, все още има доста неща, които да се свършат преди снегът да декорира в бяло двора и градината.




четвъртък, 27 октомври 2011 г.

Геометрия и класика в ефектно взаимодействие

Идеален спасителен оазис – дори само това определение е достатъчно, за да стане ясно на всеки, че става въпрос за банята.
А също така, това е и най-силният аргумент, за да се вложат максимално усилия, стил и въображение при интериорното решение и обзавеждане на това помещение.
ори когато размерите на банята не са от най-щедрите, поради което се счита, че е трудно малкото помещение да бъде едновременно естетически и практично оформено. Всъщност, именно за ограничените пространства дизайнерите създават невероятно атрактивни и примамливи предложения. Проектът, който представяме, е точно доказателство как  само на около 3 кв.м площ може да се развият креативни идеи, защитени с класически доказателства.

Проект на еднофамилна къща в с. Радювене, обл. Ловеч

Представеният идеен проект е на малка еднофамилна къща във възрожденски стил в с. Радювене, в околностите на  гр. Ловеч.
Наклонът на терена е изявен на запад и заедно с ориентацията на севера предопределят разпределението и положението на стълбата.
Самото вписване на стълбата в интериора на дневната прави планировката по-икономична и стегната, а интериора – по-динамичен. Това позволява на сравнително малка площ да се развият основните помещения и функционални групи. 

Интериорен проект на модерна дневна зона

Представеният проект е на част от апартамент – дневна зона, включваща хол, кухня и тапезария. Изискването на собствениците за цветовата концепция бе да се заложи като основа бяло, сиво, дърво и някакъв цвят за акцент.
Стилът да бъде малко повече urban & industrial, но в същото време да е уютно.
TV композицията е разположена по цялата стена – от прозорците до преградните панели на кухнята. Ниската част са чекмеджета от светъл дървесен фурнир, над тях стъпват по-плитки чекмеджета, които продължават и към трапезарната част. Над тях са закачени цветни композиции с различни по големина квадрати, като се редуват отворени и затворени обеми. Те служат както за шкафове на TV секцията, така и за акценти в трапезарията.

На отсрещната стена е разположен диван с лежанка, който е със сива дамаска и две акцентиращи цветни възглавнички.

По цялата стена зад него е разположено декоративно пано. До и над дивана има етажерки за книги, които следват формите на тези от TV композицията. Холната маса също повтаря тези форми. Тя представлява ансамбъл от 4 отделни кубчета, които могат да се подреждат по различен начин. 

към цялата статия

Живей както обичаш... и както ти харесва!

Стани дизайнер на собствения си дом,  защото Ora-Ito преобърна света на дизайна!

       Как Ora-Ito преобръща представите за дизайн може да види на практика всеки столичанин от  21 октомври до 4 ноември в популярното заведение К.Е.В.А.
      През тези две седмици в нестандартна обстановка и артистична атмосфера всички гости ще могат да седнат на иновативната линия мебели Dunlopillo by Ora-Ito, както и ще имат възможност да се забавляват с интересни игри и приятна компания. Стартът на събитието бе даден с представяне на колекцията пред медии и партньори на компанията-вносител на 20 октомври 2011 г..
Световноизвестният дизайнер Ora-Ito, съвместно с един от лидерите в света на комфорта Dunlopillo, създава колекция мебели с неповторим стил и функционалност. Изразителните линии и ярките цветове се допълват от авангардни форми, а революционното покритие Threedy осигурява ненадминато чувство за комфорт.
„Лошото момче” на световния дизайн преобръща всеобщо приетите представи, че за да обзаведе къщата си по нестандартен начин с мебели на известен дизайнер, човек  трябва да отдели сериозна част от годишния си бюджет. 
Колекцията притежава и друго изключително важно предимство - тя дава свободата всеки да изрази себе си и да стане дизайнер на собствения си дом. Следвайки мотото «Живей, както обичаш!», Ora-Ito дава възможност на потребителя да осъществи и най-смелите си идеи.
Всеки сам решава какво е нужно, за да аранжира жилището си по най-добрия начин. Дали да покани гостите си на удобния Mid’Night, който с едно движение приютява за през нощта тези от тях, които искат да останат или да прекара вълнуващи часове с любимата игра пред телевизора, удобно полегнал на функционалния Playtime? И в двата случая, забавлението е сигурно.

Към цялата статия