вторник, 31 януари 2012 г.

Бъдещето е на нискоенергийните сгради!

Конкурсът за пасивна къща посрещнат с огромен ентусиазъм!

За съвсем кратко време от официалното му обявяване конкурсът за пасивна къща  в България придоби огромна международна популярност и е на път да се превърне в международен форум за професионалистите и последователите на пасивните сгради, както и в място за споделяне на новости и идеи. До момента желание за участие в конкурса са заявили архитекти и студенти от България, Европа, Северна Америка, Канада, Азия и Австралия. 


С огромно удовлетворение от хода на конкурса организаторите – “Пасивна къща България” споделиха за аудиторията ни:
 “С голяма радост може да заявим, че всички участници приеха това предизвикателство с невероятен ентусиазъм, което означава, че бъдещето принадлежи на нискоенергийните сгради! Безкрайно сме признателни за цялата медийна подкрепа, от страна на българските медии, които прегърнаха идеята за популяризиране на пасивните сгради и които отразяват конкурса в многобройните си публикации! Щастливи сме и от факта, че конкурсът се следи и от водещи чуждестранни архитектурни издания и интернет портали като ArchDaily, Green Building Advisor, SHIFT Boston и други, някои от които изявиха желание да публикуват проектите, финалисти в конкурса.”
Основната цел на конкурса е да популяризира пасивните къщи и да покаже на обществеността в България и по света техните безспорни качества и красота.
Срокът за предаване на проектите е 16 март, 2012. След тази дата се очаква още по-засилен интерес и посещаемост на сайта на конкурса, който ще се превърне в своеобразна електронна експозиция на проектите на всички участници от цял свят.
Успех на всички участници!

Списание Жилища

четвъртък, 19 януари 2012 г.

Вашият нов приятел - shop.jilishta.com

Скъпи приятели на сп.”Жилища”!

Отчитайки все по-забързания ритъм на съвременния ни начин на живот, при който всеки миг е особено ценен, създадохме и още един Ваш нов приятел, който да бъде и Ваш помощник при реализацията на нашите или Ваши идеи: сайтът ни за онлайн покупки shop.jilishta.com!



Тъй като ценим Вашето време, чрез него бихме желали да ви бъдем още по-полезни при намирането на различни стоки за дома на конкурентни  цени, от доказали се във времето производители и вносители. С много от тях сме работили и продължаваме да работим и до днес на базата на взаимно изграденото доверие.
Надяваме се да ви бъдем още по-полезни и да превърнем магазина във Ваше любимо място за интернет пазаруване. 
Нашите основни цели са:
-          Да Ви предлагаме голям и постоянно обновяващ се асортимент от стоки за дома, предлагани на българския пазар от нашите партньори.
-          Да спестим от Вашето време, отделено за тяхното търсене и намиране!



В настоящите предложения на shop.jilishta.com са включени стоки за отопление на дома, но имаме амбицията и желанието да ви изненадваме с постоянно растящ и обогатяващ се асортимент от изгодни и  интересни предложения. 
Добре дошли в онлайн магазин   shop.jilishta.com!


вторник, 10 януари 2012 г.

Конкурс за проект на пасивна къща



Стартира първи по рода си електронен конкурс  за пасивна къща край град София.


Пасивна Къща България отправя предизвикателство към архитектурната общественост, която да разработи достъпни, ниско енергийни, еднофамилни къщи, с което да насочи вниманието на обществеността към този нов тип на енергийно ефективно строителство и да насърчи проектирането и строителството на Пасивни Къщи в България.
С индустриалното развитие на човечеството, неговото негативно влияние върху природата непрекъснато нараства и става един от определящите фактори за екологичния баланс на планетата. Наблюдаваните тенденции за глобално затопляне и свързаното с това нарастване на природните бедствия са до голяма степен резултат от човешката дейност. Повишаващата се консумация на енергия, произведена от невъзобновяеми източници, води до силно нарастване на парниковите газове в атмосферата.
Съгласно направени анализи, сградния сектор консумира най-много енергия (40%), следван от транспорта (32%) и индустрията (28%). Анализирайки консумацията на енергия в държави с европейски умерен климат, в сградите се наблюдава, че 75.5% се изразходва за отопление, 11.5% за топла вода, 11.5% за домакински уреди и 1.5% за осветление. 

„Днес българските домакинства използват близо два пъти по-малко енергия на човек от средното равнище в ЕС, което свидетелства за по-ниското качество на живот и комфорт в бита у нас. Предизвикателството е качеството на живот и равнището на комфорт у нас да се доближават до европейското равнище без или с минимално възможното увеличаване потреблението на енергия. Потенциалът за енергоспестяване в домакинствата у нас е значителен...”(Отчет за изпълнението на Първи национален план за действие по енергийна ефективност, 2009г.).
С прилагането на Стандарта за Пасивната Къща и комбинацията от супер изолирана и въздухонепроницаема сградна обвивка, енергоефективно и високо качествено прозоречно остъкляване, балансирана вентилация с възстановяване на енергията на отработения въздух, и намаляване до минимум на термомостовете, може да се постигне намаляване на консумираната енергия за отопление и охлаждане с близо 90%, в сравнение с енергийната консумация на сградите, построени при традиционното строителство. Това е най-икономически най-ефективния и най-изгоден начин за редуциране на енергийната консумация.

Важни дати за провеждането на конкурса за Пасивна Къща край град София:
  • Официално обявяване на програмата за конкурса: 16 януари, 2012 год.
  • Краен срок за предване на проектите: 16 март, 2012 год.
  • Краен срок за гласуване на обществеността и на колективите, участващи в конкурса, за да бъдат определени десетте проекта финалисти в конкурса: 25 март, 2012 год.
  • Обявяване на десетте проекта финалисти в конкурса: 26 март, 2012 год.
  • Официално обявяване на решението на международното жури за победителите в конкурса:  2 април, 2012 год.
 Всички участващи в конкурса проекти ще бъдат представени на специално създаден за това уебсайт, и ще могат да бъдат разгледани от българската общественост. Конкурсът ще се проведе в два кръга - в първия ще гласува българската общественост и самите участници в конкурса, които ще посочат техния проект - фаворит, различен от проекта, с който участват, за да бъдат определени десетте най-добри проекта.
Във втория кръг проектите ще бъдат оценени от международно жури, състоящо се от архитекти с опит в пасивните сгради от страни като Дания, Германия, САЩ, Унгария, Ирландия и България..
Решението на международното жури за победителите в конкурса ще бъде обявено официално на 2 април.

Къща на самотен остров

 Да избягаш от съседите!

Да, вероятно една такава къща е идеално решение да избягаш далеч от всякакъв тип съседи и да се радваш на компанията единствено на чайки, гларуси и шепот или рев на морски вълни...


Макар да изглежда доста невероятно, почти като картинка от детска приказка, къщата всъщност си е съвсем реална.


Къщата Clingstone, каквото е наименованието на този необичаен дом, е разположена на малък остров в залива Роуд Айлънд – САЩ. Била е построена преди 103 години съвместно от архитект JS Lovering Wharton и художника William Trost Richards, а днес е собственост на бостънския архитект Henry Wood.


Сградата е на 3 етажа, разполага с огромна дневна зона и “само” с 23 стаи, 10 от които спални! Интериорното решение на дома, който настоящият собственик е купил през 1961 г. за 3600$,  днес напълно съответства на оригиналния дизайн.


Съхранението и поддържането на това странно имение се осъществява с много любов и търпение от страна на собствениците и техните приятели – не би могло да бъде другояче, след като къщата има за чистене толкова стаи и около 65 прозорци за миене! Дори има и бартерни споразумения – например, една фирма съхранява лодките на семейството, с които се осъществява достъпа до острова, за сметка на безплатно ползване на къщата през някои ваканции.


За собствениците всички доброволци за поддръжка на островното имение са добре дошли, стига да не се плашат от липсата на повечко суха почва под краката си!


Сигурно е много романтично да живееш поне през лятото в такава къща, стига да разполагаш с точна карта на разположението всички тези стаи! А, има и едно ограничение – закачлив надпис на стълбището в къщата предупреждава, че качването нагоре след 3 питиета е строго забранено!
Къщата е публикувана и в сайта на Ню Йорк Таймс, където може да видите и още снимки!