понеделник, 31 октомври 2011 г.

Архитектурно цвете на плажа

Като истинско цвете, разцъфтяло на плажа, е тази уникална къща, проектирана от бразилското архитектурно студио  “Mareines + Patalano”.Вдъхновението си за този уникален проект те черпят както от характерния облик на местната бразилска архитектура, така и от горещия и влажен климат на красивия бряг на Angra dos Reis, близо до  Rio de Janeiro, където е разположена сградата.

Покривната конструкция на къщата наподобява цвете, като всяко едно от листенцата му предпазва от слънце и вятър отделни помещения на сградата, както и пространствата между тях. 

Тази абсолютно нестандартна покривна форма осигурява също пасивно охлаждане и естествена вентилация на въздуха, улавяйки хладния бриз, идващ от Южния Атлантическия океан. 

Замисълът на архитектите е в проекта за къщата на плажа - Casa Folha, да осъществят максимално ефективно взаимодействието между хората и природата.

Да слеят и размият границите между “вътре” и “вън” чрез щедро остъклени и отворени пространства, да позволят на естествената природа да стане част от интериорните решения.
Естествен център на къщата или по-скоро, резиденцията, е възхитителен атриум, разположен в средата й.


Зашеметяваща като архитектурен силует, Casa Folha оживява още повече през нощта, когато скрити светлини подчертават вдъхновяващите й форми.1 коментар: